I nasjonalparken er det lite tilrettelegging, få stier og mange reinstråkk, så her må du kunne navigere via kart, kompass og gps. Vær godt utstyrt om tåka eller uværet kommer brått på. Vær og temperatur preges av at halvøya ligger kystnært i skjæringspunktet mellom Subarktisk og lavarktisk klimasone. Ved tur til de åpne hyttene anbefales å ta med telt for sikkerhets skyld.

For vandrerne er den beste perioden fra 1 juli og ut september.

Grusveiene på Varangerhalvøya har generelt litt dårligere standard enn hva du møter i skogsbygdene lenger sør i landet. De laveste bilene får vondt i fjæringen her altså. Beregn god tid inn til startpunktene fra hovedvei.

Fuglekikkerskjul/ Gapahuk i Kiberg ved Fjæreplyttens paradis. Foto: Geir Østereng

Portal med utsikt mot Nattfjelldalen. Foto: Geir Østereng

Nattfjelldalen Idjaávži Koppakuru i Vadsø

Følg merka sti på traktorvei (barmarksløype) 2 km,  før løypa tar av nord mot munningen av dalen. Etter 4 km i lettgått terreng er du ved nasjonalparkgrensa og grensesteinen til nasjonalparken. Her stopper merkingen og du må navigerer selv langs stien langs kanten på dalen opp på varangerplatået. Det er også mulig å gå inni dalen, men vær forberedt på å måtte krysse elva på vei inn. Kanskje frister et bad i kulpen under fossen, skapt av vatn fra halvøyas kalde kilder?

Ruta på kanten av dalen er 9 km en vei, og en drøy tur altså. Vi lover at du ikke vil glemme synet av dalen som skjærer seg inn i platået, skapt av smeltevatnet da is ble til vatn. Inne på Varangerplatået glimter du landskapet slik det var før siste istid, for her var isen frosset fast i bakken. Her er slettelandskap toppet med blokkmark og ur i høyden som isen lot uskurt i fred. I kikkerten kan du skimte tindene på Kjøltindan. Ta fjellstøvlan på, gnagsårplasteret med, og ut og gå.

Adkomst

Fra ytrebyen i Vadsø er det 4 km i bil til startpunktparkeringen. Her finner du toalett, informasjonstavler og bålplass. På utsida av doet er det en informasjonskasse med brosjyre om nasjonalparken.

Film fra Nattfjelldalen Åpnes i ny fane

Komagdalen Stuorrajohka Kumataali 

Ved stistart er det parkering, toalett og informasjon om nasjonalparken. Komagelva like ved har laks- og sjørøyefiske. I omegn er også en del fiskevatn. Etter 0,5 km langs stien finner du en gapahuk med bålplasser og tilgjengelig ved. Det er mulig å overnatte i gapahuken om du har hengekøyer med. Her er åpent slettelandskap som smalner av inn i Komagdalen på østsiden av Skipskjølen. Før førsteporten er det en hytte med et uthus – kalt Portgammen. Her er det overnattingsplass for to. I førsteporten krysser du hengebrua og kan fortsette til Bjørneskarhytta, som er 18 km fra parkeringen. Herfra er det populært å gå tvers gjennom nasjonalparken videre langs linjehyttene – Ragnarokk – Heimdal – Helheim til hyttestedet Ordo, eller hoppe over Helheim hytta og heller gå vestlig mot Stjernevatn. Eller du kan gå gjennom Bjørneskaret opp Stordalen via Vargelvskaret til Porten og ned til Vestre Jakobselv, for en varm seng eller mat servert på varme fat. Eller du kan gå ned Sandfjorddalen til Telegrafhytta.

Gapahuk Ordo. Foto: Geir Østereng

Ordo Oarddojávri Ortojärvi

Dette er vanlig startpunkt til den åpne linjehytta Helheim. Her er gapahuk med hengekøyekroker og toalett samt informasjon om nasjonalparken. Vannet Oarddojávri har godt fiske. Her starter Syltefjordelva som har både smålaks og sjørøye. Kloppene leder deg fra parkeringen til den søte broa over elva.

På din vei til Helheim passerer du den episke dalen Ravdol, som betyr røye på nordsamisk. Det er 7 km i luftlinje til hytta i varierende terreng, og her må du finne veien selv.  Hytta har 4 sengeplasser og 4 hengekøyer. Her finner du roen, før du returnerer eller er klar til turen videre til neste linjehytte i retning Komagdalen, eller til Skipskjølens topp. Skipskjølen er nasjonalparkens, samt både Vadsø og Båtsfjords høyeste topp på 633 m.o.h. Her er blokkmarkene som særpreger landskapet før siste istid, samt ringmorener som du nesten bare finner her, der ingenting annet er.

Adkomst skiltet fra hovedvei

  • Kommer du sørfra på Europaveien mot Båtsfjord tar du av til høyre ved Magistervatn på en grusvei til Ordo hytteområde.
  • Nærmeste campingplass finner du noen mil unna like ved Norges nordligste lauvskoger i Syltefjorddalen.
  • I fiskerihovedstaden Båtsfjord fins overnatting og mat. Her leverer fiskebåtene storfangsten fra Barentshavet.

Syltevikmoan – Sandfjorddalen

Ta til venstre i Sandfjorddalen inn til Syltevikmoan ved Syltevikvatnet. Lav bil eller campingbil er en dårlig match. Den 4 km grusveien er ikke beregnet for større biler som campingbiler da den er enveiskjørt med få møteplasser. Her er toalett og informasjon om verneområdene. Ta turen via Syltevikvatnet via Indre Syltevik til Ytre Syltevika. I Ytre Syltevika er en åpen hytte, som før var en gammel boplass med et isgamme nedi fjæra til å oppbevare laksen i, dette i forbindelse med sjølaksefisket. I Indre Syltevika er det også en låst hytte (Bruvollhuset) som må bookes lang tid på forhånd via Varangerhalvøya turlag (DNT).

…eller ta turen opp Sandfjorddalen til den åpne gamle Telegrafhytta – Telebu – som har 4 sengeplasser og 2 hengekøyer. Sandfjorddalen er blant nasjonalparkens særpregede daler – frodig og grønn som få. Herfra er mulig å gå opp til Komagdalen og Bjørneskarhytta, om man er trent og har langturskoan på.

Sandfjordelva byr på laks- og sjørøyefiske. Syltevikvatnet er et godt fiskevatn som har fisk av flere størrelser. Langs bergan ved sjøen kan du også prøve fiskelykken med fare for å få storkval på kroken.

Adkomst – ikke skiltet fra hovedvei

Ta FV 8100 fra Vardø retning Hamningberg. Ta til venstre etter brua i Sandfjorden.

Syltefjordalen. Foto: Randul Valle